UPWEGO Finnish Edition
Psycle version: 1.6x
3. tarkistettu laitos
© 11. 05. 2002 Erodix/Psycledelics
' Ylös menossa? '

Esipuhe

Tämän dokumentin on tarkoitus johdattaa sinut Psyclen ihmeelliseen maailmaan. Kuten jo varmaan tiesitkin, Psycle on avoimeen lähdekoodiin perustuva, VST -laajennuksia tukeva trackeri Win32 -alustalle. Vaikka teksti onkin suunnattu lähinnä aloittelijoille (lue: tuleville guruille, mestareille ja velhoille), ei sen lukemisesta ole haittaa kenellekään. Oletan, että sinulla on ainakin perustiedot tracker-musiikin alalta, vaikka ilmankin pärjää.

Seuraavaksi pitäisi olla valikko. Jos luet ekaa kertaa, niin rullaa vaan alaspäin. (eikai tätä nyt kukaan toistamiseen tule lukemaan!)


  • Machines :: Laitteiden luonti/Kytkennät/Käyttö
  • Patterns :: Säveltäminen
  • Tweaking :: Komennot ja säädöt
  • Yleishyödylliset vinkit
  • Loppusanat

    Machines :: Kaikki mitä sinun pitää tietää laitteista, halusit tai et.

    Määritelmä

    Laite (a machine - joku on näitä koneiksikin sanonut) on elementti joka luo tai käsittelee signaalia. (Psyclen tapauksessa digitaalista ääntä)

    Psyclessä edellä mainittuja on tasan kolmea eri laatua: Generaattorit (Generators) , Tehosteet (Effects) ja Master Machine.

  • Generaattorit (instrumentit/soittimet/sämplerit) luovat ääniaaltoja. Esimerkkinä Arguru Synth 2f. Yleisesti, nämä vehkeet luovat ääntä ihan itsekseen ja jos koodarilla on ollut aikaa, tarjoavat mahtavan asetusvalikoiman (samalla laitteella voi siis luoda lähes rajattoman määrän erilaisia ääniä.)
    Psyclessä on toki myös sisäänrakennettu sämpleri (Sampler Machine).

  • Efektit/tehosteet muokkaavat jonkin muun laitteen luomaa ääntä. Monissa instrumenteissa on tietysti myös sisäänrakennettuja efektejä.

  • Master Machine on ketjun viimeinen lenkki. Se vastaanottaa signaalit muilta laitteilta ja lähettää ne sitten äänikortille ja/tai tiedostoon.

    Luomiskertomus, lyhyt oppimäärä:

    Jos haluat luoda (lisätä) laitteen, paina F2 tai - nappia päästäksesi Machine View- ikkunaan (sikäli kun et siellä jo ollut - Psyclehän starttaa aina tuosta näkymästä..)
    Kaksoisnapsauta taustan päällä, sinänsä yhdentekevää missä, kunhan hiiren kursori ei vain ole minkään jo ruudulla pörisevän laitteen päällä. ( funktionappula F9 tekee saman ). Seuraavan näköisen ikkunan pitäisi rävähtää ruudulle:

    NewMachine Dialog. Klikkaa kuvaa, niin saat tarkemman kuvan.

    Laitteet on jaettu kolmeen luokkaan:
    Sisäiset laitteet (Internal Machines) ovat Psyclen lähdekoodissa ja siten aina käytettävissä.

    Natiivit laitteet (Native Machines) ovat Psyclen omia laajennuksia, jotka tulevat asennuspaketin mukana, mutta joita voi lisäillä ja poistaa tarpeen mukaan. Sijaitsevat yleensä plugins- hakemistossa.

    VST- laajennukset majailevat VST- kansiossa

    Jos "Sort by Class of Machine" on valittuna, laitteet jaetaan generaattoreihin ja efekteihin. Pienet ikonit laitteen nimen edellä auttavat hahmottamaan, mikä vehje on mitäkin laatua. (punaiset ovat efektejä, vihreät generaattoreita)

    Valitse Arguru Synth 2f ja paina OK (tai kaksoisnapsauta nimeä). Sen jälkeen lisää Arguru Cross Delay. Nyt voit siirtää niitä ruudulla hiirellä raahamalla.


    Kytkennät (ne pikkuiset viivat, joissa on kolmio)


    Kahden laitteen kytkeminen tapahtuu seuraavasti: Paina SHIFT pohjaan ja vedä Arguru Synth 2f hiirellä Arguru CrossDelayn päälle. Nyt laitteiden kuvakkeet eivät liiku, vaan ohut viiva laitteiden välillä. Kun vapautat hiiren nappulan, laitteet kytketään. Tee edellä mainittu myös Arguru CrossDelay:n ja Master:n välille.
    Jos satuit onnistumaan, pitäisi ruudulla olla tämän näköistä jälkeä:

    Onnistunut kytkentä. Klikkaa kuvaa niin saat suurennoksen.

    Valkoisen kolmion kärki näyttää mihin suuntaan ääniaalto kulkee laitteiden välillä. Jos kaksoisnapsautat kolmiota, saat eteesi ikkunan jossa voi valita paljonko ääntä vaimennetaan laitteiden välillä.


    Käyttö (ne tuhannet namiskuukkelit, joiden nimiä ei erota kuin suurennuslasilla):


    Kaksoisnapsauta Arguru Synth 2f:ää Ruudulle räiskähtää kyseisen laitteen asetukset- ikkuna (Parameters Dialog). Tässä ikkunassa tapahtuu laitteen lähes kaikki asetusten muokkaus. Jos haluat säätää jotain arvoa, napsauta jotakin pyöreistä kytkimistä (Knob), ja vedä sitä hiirellä ylös tai alas (hiiren nappulan ollessa pohjassa). Jos kaikki toimii kuten pitäisi, parametrin arvo muuttuu, ja tapauskohtaisesti myös laitteen luoma ääni.
    Pilkunviilausta voi tehdä pitämällä CONTROL:ia (joka 10. yksikkö) tai SHIFT:iä (plus tai miinus yksi yksikkö) pohjassa samanaikaisesti kun säädät arvoa hiirellä.
    Jos klikkaat parametria hiiren oikeanpuoleisella napilla, hyppää silmille Tweak Dialog, johon voit kirjoittaa arvon itse.
    Huom: Itse kirjoittamasi arvo ei välttämättä ole sama kuin mitä näkyy laitteen asetusikkunassa!

    Laitteen asetusikkuna. Klikkaa kuvaa niin saat suurennoksen.


    Sämplerin käyttö.

    Psyclen sämpleri (sampler) toimii periaatteessa ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin laitteet. Painamalla Load- nappia "Wave"- valikon vieressä, saat ladatuksi ääniä (.wav) muistiin.
    Edit- napista saat Instrumentit- ikkunan (Instruments dialog) missä voit muuttaa ääninäytteen voimakkuutta, paikkaa ja muita asetuksia.
    Huom: Osaa valikoista ei voi käyttää, koska kyseisiä osia ei vielä ole ohjelmoitu (älkää kysykö, miksi). Psycle2:n sämpleri tulee olemaan paljon paljon parempi kuin nykyinen...

    Musiikin editointi (vähemmän verta, enemmän hikeä ja kyyneliä)

    Psyclessä on tracker- tyylinen editointi, kuten esimerkiksi Impulse Trackerissä. Nuotit ja komennot kirjoitetaan kappaleisiin (Patterns) joita sitten soitetaan järjestyksessä. Paina F3 tai - nappia ja pääset Pattern Editor- ikkunaan.

    Oletuksena raitoja/kanavia (Tracks) on 16, mutta voit muuttaa asetusta 4:n ja 32:n välillä, Tracks- valikosta, joka möllöttää vasemmanpuoleisimpana, ylhäältäpäin kolmannella valikkorivillä, tempo- säätimen vieressä. Jokaisen kanavan yläpuolella on kaksi merkkivaloa, punainen (M - Muted) ja vihreä (S - Solo). Punainen valo tarkoittaa äänetöntä (tämän kanavan nuotteja ei lueta soitettaessa), vihreä valo sooloa (vain tämä kanava soitetaan, muut kanavat ovat tällöin pois päältä). Asetuksen muuttaminen käy yksinkertaisesti klikkaamalla merkkivaloa hiirellä.
    Kursorin siirto kanavien välillä käy hiirellä tai nuolinäppäimillä. Itseasiassa voisi kuvitella kirjoittavansa tekstinkäsittelyohjelmalla, sillä sitähän se on.. :)

    Ennen kuin aloitat (ja myöhemmin myös), voit säätää temmon (BPM - beats per minute - iskua minuutissa) ja rivimäärän tahtien välillä (TPB - ticks per beat).



    Nuotit ja komennot

    Nuottien kirjoittaminen onnistuu vain, kun Edit Mode on On- asennossa. Tätä taas rukataan välilyöntinäppäintä (Space Bar) painamalla.

    Pattern Editor- ikkuna saattaa näyttää hiukan sekavalta (varsinkin jos joka kanava on täynnä komentoja ;), mutta seuraavan kuvan ja tekstin opiskeltuasi osaat (toivon mukaan) lukea sitä.:



    Kuvassa näkyy pätkä kahden kanavan sisällöstä. Paneudutaan ensimmäiseen:
    Ensimmäisessä sarakkeessa ovat nuotit, ja tähän ne myös kirjoitetaan. Oletusasetuksissa näppäimistölle on määritelty kahden oktaavin "koskettimet", [Z] vastaa alempaa C:tä, [S] ylennettyä C:tä (C#), [Q] oktaavia ylempää C:tä ja [2] ylennettyä C:tä jne. (tämä määrittely oli siis oletus, sitä voi toki vaihtaakin.) Oktaavin muutos ylös tai alas tapahtuu (oletusasetukset taas) [/] ja [*] näppäimillä, jotka sijaitsevat siis numeronäppäimistöllä. [Huom: kannettavissa koneissa tätä näppäimistöä ei välttämättä ole ollenkaan!]
    Toisen sarakkeen merkitys riippuu laitteesta, jolle tieto menee. Jos kyseessä on sämpleri, tähän tulee halutun ääninäytteen numero. VST- laajennukset lukevat tästä MIDI- kanavan, ja jos rivillä on laitteiden säätöjä, numero tarkoittaa säädettävän parametrin numeroa. (ei siis arvoa!)
    Kolmannessa sarakkeessa ilmoitetaan sen laitteen numero, jolle komento menee. Huom: Efekti- tyypin laitteet tunnistaa numeroinnista, joka on 40:stä 7F:een (nämä ovat siis heksadesimaaleja).
    Neljännessä sarakkeessa on varsinainen komennon arvo, josta lisää otsikon Tweaking :: Komennot ja säädöt alta.

    'Soittolista' (sequence editor)

    Ennen kuin musiikkipätkää voidaan soittaa, pitää kappaleen (Pattern) numero lisätä soittolistaan:



    Aktiivinen kappale näkyy kuvassa tummennettuna (tietysti myös värit voi vaihtaa :P ). + ja - napeilla (vastaavat numeronäppäimistön näppäimiä [+] ja [-] ) vaihdetaan valitussa kohdassa soitettavaa kappaletta.
    Jos Follow song on valittuna, ikkunanäkymät "seuraavat" soiton mukana.
    Kappaleen pituus pitää muistaa itse muuttaa. (soittolistan alapuolella kohta "Ln.")

    Tweaking :: Komennot ja säädöt (reaaliajassa)

    Psyclen mukana tuleva tiedosto Tweakings and Commands.txt kertoo komennoista syvällisemmin (ja hyvällä englannin kielellä ainakin toistaiseksi.)

    Tweaking

    Laitteen säätäminen keskellä kappaletta (siis kun sitä soitetaan) tapahtuu nuottien sekaan lisättävillä komennoilla, joilla muutetaan yhtä asetusta kerrallaan, suuntaan taikka toiseen.
    Kursorin ollessa nuottisarakkeessa, painetaan Tweak key- nimistä nappulaa.

    Tweak key:n oletussijainti riippuu näppäimistöstä, ajurista, maakoodeista yms. (esim. minulla se oli ö-kirjain) eli käytännössä se kannattaa tarkistaa Psyclen näppäimistöasetuksista. Toisessa kappaleessa määritellään parametri jota halutaan muuttaa.
    Vilkaisepa uudelleen ASynth 2f:n asetukset- ikkunaa. Kuvan esimerkissä otsikkorivillä näkyvä heksadesimaali 0f olisi tuo maaginen lukuarvo. VST:ssä luvut löytyvät valikosta graafisen käyttöliittymän oikealta puolelta.

    Sisäisillä laitteilla (Internal Machines), numerot löytyvät parametrin nimen vierestä (kuvassa suluissa), taikka sitten laitteen helpistä:



    Kolmannessa kappaleessa on laitteen (järjestys-)numero. Jos säädät efekti- tyypin laitetta saat numeron selville "Generators" valikon "Effects" kohdasta (kuva):



    Neljännessä kappaleessa annetaan kyseiselle parametrille arvo.
    VST- laajennuksille voi syöttää arvoja 0 and FFFF:n väliltä (0 pienin, FFFF maksimi)
    Natiiveille laajennuksille (Native plugins) voi antaa vain tiettyjä arvoja, joita voi onkia vaikkapa kyseisen laitteen asetus- valikosta (Tweak Dialog).
    Sisäisille efekteille (Internal Effects) arvot pitää kaivella esiin itse, jos niitä ei ole kerrottu laitteen yhteydessä.

    Tältä ne säädöt sitten näyttävät:



    Efekteillä ne näyttävät tältä:



    Huom: Vaikka tämä temppu on tässä esitelty ei sitä ole pakko opetella käyttämään, ilmankin pärjää. Sitä paitsi Psyclen kakkosversioon on ilmeisesti tulossa uusi hieno tapa säätää laitteita 'lennossa'.

    Vinkeät Vinkit

  • Pilkunviilaus (FineTweak): Pidä CONTROL (10 arvon muutos) tai SHIFT (yhden arvon muutos) alaspainettuna kun säädät laitteen vipuja hiirellä.
  • Voit soittaa nuotteja laitteiden asetukset-valikoissa (onhan se kiva kuulla, mitä juuri tehty säätö vaikutti soundiin)
  • Kappalenumeron saa lisättyä soittolistaan kaksoisnapsauttamalla sitä soittolistan kohtaa johon editoriin valittu kappale halutaan lisätä.
  • Lue keys.txt (englanniksi taas). Sieltä kuulemma löytyy tärkeitä nappuloita.

    Loppusanat

    Psyclessä on ainesta. Vaikkapa ammattilaisen työkaluksi.



    Muu kiva sälä jota et koskaan lue:

    Psyclen ikiomat sivut löytyvät osoitteesta: psycle.pastnotecut.org

    Psyclen oma IRC-kanava #Psycle elää ja voi hyvin EFNet:n verkossa.
    Tervetuloa peel.. keskustelemaan asioista. (englannin kielen taito vähintäänkin suotavaa!)

    Kiitokset: Psyclen tekijätiimille, IRC-tiimille ja kavereille. Lisäkiitos JAZ:lle, jolta sain "luvan" kirjoittaa tämän dokumentin. Erityislisäkiitos Sakari Koivuselle, joka suostui lukemaan tämän dokumentin ensimmäisen version.

    Gerwinin alkuperäiset kiitokset: "Arguru, Mats, ksn, JAZ, SAS, Tao, Pikari, alk, Bohan, ZombieHead, Imagineer, FatalD, dj_d and all other users of Psycle!"


    Psycle UpWeGo suomenkielinen versio copyright © 2002 Jaakko Pero. Kirjoittaja toimii tällä hetkellä Psyclen yhteydessä nimimerkillä Erodix.
    Alkuperäinen "UPWEGO Tutorial" ja kuvat copyright © 2000-2001 Gerwin Koudijs

    Kukaan mainituista ei vastaa mistään.

    Asialliset kysymykset, kommentit yms. palaute osoitteeseen jaakko.pero@iki.fi.


  • 'Soittolista' (sequence editor)

    Ennen kuin musiikkipätkää voidaan soittaa, pitää kappaleen (Pattern) numero lisätä soittolistaan:



    Aktiivinen kappale näkyy kuvassa tummennettuna (tietysti myös värit voi vaihtaa :P ). + ja - napeilla (vastaavat numeronäppäimistön näppäimiä [+] ja [-] ) vaihdetaan valitussa kohdassa soitettavaa kappaletta.
    Jos Follow song on valittuna, ikkunanäkymät "seuraavat" soiton mukana.
    Kappaleen pituus pitää muistaa itse muuttaa. (soittolistan alapuolella kohta "Ln.")

    Tweaking :: Komennot ja säädöt (reaaliajassa)

    Psyclen mukana tuleva tiedosto Tweakings and Commands.txt kertoo komennoista syvällisemmin (ja hyvällä englannin kielellä ainakin toistaiseksi.)

    Tweaking

    Laitteen säätäminen keskellä kappaletta (siis kun sitä soitetaan) tapahtuu nuottien sekaan lisättävillä komennoilla, joilla muutetaan yhtä asetusta kerrallaan, suuntaan taikka toiseen.
    Kursorin ollessa nuottisarakkeessa, painetaan Tweak key- nimistä nappulaa.

    Tweak key:n oletussijainti riippuu näppäimistöstä, ajurista, maakoodeista yms. (esim. minulla se oli ö-kirjain) eli käytännössä se kannattaa tarkistaa Psyclen näppäimistöasetuksista. Toisessa kappaleessa määritellään parametri jota halutaan muuttaa.
    Vilkaisepa uudelleen ASynth 2f:n asetukset- ikkunaa. Kuvan esimerkissä otsikkorivillä näkyvä heksadesimaali 0f olisi tuo maaginen lukuarvo. VST:ssä luvut löytyvät valikosta graafisen käyttöliittymän oikealta puolelta.

    Sisäisillä laitteilla (Internal Machines), numerot löytyvät parametrin nimen vierestä (kuvassa suluissa), taikka sitten laitteen helpistä:



    Kolmannessa kappaleessa on laitteen (järjestys-)numero. Jos säädät efekti- tyypin laitetta saat numeron selville "Generators" valikon "Effects" kohdasta (kuva):



    Neljännessä kappaleessa annetaan kyseiselle parametrille arvo.
    VST- laajennuksille voi syöttää arvoja 0 and FFFF:n väliltä (0 pienin, FFFF maksimi)
    Natiiveille laajennuksille (Native plugins) voi antaa vain tiettyjä arvoja, joita voi onkia vaikkapa kyseisen laitteen asetus- valikosta (Tweak Dialog).
    Sisäisille efekteille (Internal Effects) arvot pitää kaivella esiin itse, jos niitä ei ole kerrottu laitteen yhteydessä.

    Tältä ne säädöt sitten näyttävät:



    Efekteillä ne näyttävät tältä:



    Huom: Vaikka tämä temppu on tässä esitelty ei sitä ole pakko opetella käyttämään, ilmankin pärjää. Sitä paitsi Psyclen kakkosversioon on ilmeisesti tulossa uusi hieno tapa säätää laitteita 'lennossa'.

    Vinkeät Vinkit

  • Pilkunviilaus (FineTweak): Pidä CONTROL (10 arvon muutos) tai SHIFT (yhden arvon muutos) alaspainettuna kun säädät laitteen vipuja hiirellä.
  • Voit soittaa nuotteja laitteiden asetukset-valikoissa (onhan se kiva kuulla, mitä juuri tehty säätö vaikutti soundiin)
  • Kappalenumeron saa lisättyä soittolistaan kaksoisnapsauttamalla sitä soittolistan kohtaa johon editoriin valittu kappale halutaan lisätä.
  • Lue keys.txt (englanniksi taas). Sieltä kuulemma löytyy tärkeitä nappuloita.

    Loppusanat

    Psyclessä on ainesta. Vaikkapa ammattilaisen työkaluksi.



    Muu kiva sälä jota et koskaan lue:

    Psyclen ikiomat sivut löytyvät osoitteesta: psycle.pastnotecut.org

    Psyclen oma IRC-kanava #Psycle elää ja voi hyvin EFNet:n verkossa.
    Tervetuloa peel.. keskustelemaan asioista. (englannin kielen taito vähintäänkin suotavaa!)

    Kiitokset: Psyclen tekijätiimille, IRC-tiimille ja kavereille. Lisäkiitos JAZ:lle, jolta sain "luvan" kirjoittaa tämän dokumentin. Erityislisäkiitos Sakari Koivuselle, joka suostui lukemaan tämän dokumentin ensimmäisen version.

    Gerwinin alkuperäiset kiitokset: "Arguru, Mats, ksn, JAZ, SAS, Tao, Pikari, alk, Bohan, ZombieHead, Imagineer, FatalD, dj_d and all other users of Psycle!"


    Psycle UpWeGo suomenkielinen versio copyright © 2002 Jaakko Pero. Kirjoittaja toimii tällä hetkellä Psyclen yhteydessä nimimerkillä Erodix.
    Alkuperäinen "UPWEGO Tutorial" ja kuvat copyright © 2000-2001 Gerwin Koudijs

    Kukaan mainituista ei vastaa mistään.

    Asialliset kysymykset, kommentit yms. palaute osoitteeseen jaakko.pero@iki.fi.